Sveitsin teollisuustullit poistuivat käytöstä tammikuussa

Kuva
Swiss flag

Suurin osa Sveitsin teollisuustuotteille asettamista tuontitulleista poistui käytöstä 1.1.2024. Lue tästä artikkelista, miten tämä vaikuttaa oman yrityksesi toimintaan ja mihin asioihin maahantuojan kannattaa jatkossa kiinnittää huomiota.

Mitä teollisuustuotteita tullivapaus koskee?

Tuontitullit poistettiin useimmilta ryhmiin 25–97 kuuluvilta teollisuustuotteilta. Tähän sääntöön on kuitenkin joitain poikkeuksia. Tuotteiden luokittelun kanssa kannattaakin olla tarkkana ja tarkistaa, koskeeko tullien poisto myös niitä.

Ryhmiin 1–24 kuuluvista maataloustuotteista ja valmisteveron alaisista tavaroista kannetaan edelleen tulli, joten niiden kohdalla kiintiöt ja etuuskohtelua koskevat alkuperäsäännöt ovat edelleen voimassa.

Myös ryhmiin 98 ja 99 kuuluvia projektitoimituksia sekä kansalaisten henkilökohtaista omaisuutta koskevat säännöt pysyvät normaalisti voimassa.

Jääkö tuontitulleja voimaan myös tammikuun 2024 jälkeen?

Kyllä. Vaikka tuontitullit poistuivat suurimmalta osalta ryhmiin 25–97 kuuluvista teollisuustuotteista, joidenkin tuotteiden kohdalla tullia kannetaan myös tammikuun 2024 jälkeen. Esimerkiksi ryhmään 87 kuuluvista tuontiautoista pitää edelleen maksa autovero.

Tuontitulleja koskevien poikkeusten lisäksi myös valmiste- ja kivennäisöljyverojen kantamista jatketaan normaalisti niiden tuotteiden osalta, joita ne koskevat.

Jos haluat luotettavasti tietää, koskeeko tullivapaus oman yrityksesi tuotteita, kysy neuvoa tullikonsulteiltamme.

Hyviä uutisia: Sveitsin tullinimikkeistö yksinkertaistuu

Koska useimmista tuotteista ei enää kanneta tullia, Sveitsin käyttämä tullinimikkeistö kevenee.

Tavaroiden luokittelussa käytetään jatkossakin kahdeksannumeroista koodia, joka aiemmasta poiketen koostuu nyt useimmiten kuusinumeroisesta HS-koodista sekä kahdesta nollasta. Muutoksen jälkeen koodeja jää käyttöön 7 511 kappaletta nykyisten 9 114 koodin sijaan.

Alkuperätodistusten kanssa pitää olla tarkkana myös jatkossa

Voi olla, että Sveitsin tuontitullien poistuminen oli yrityksellesi hieno uutinen, mutta jos se johtaa lepsuiluun paperiasioissa, edessä voi olla kovat ajat.

Jos yritys ja sen toimittajat ovat tottuneet käyttämään alkuperätodistuksia tai etuuskohteluun oikeuttavaa muuta asiakirjaa, niitä saatetaan tarvita myös jatkossa tullimaksujen poistumisesta huolimatta.

Lepsuiluun voi olla varaa, jos viedyt tuotteet jäävät varmuudella Sveitsiin. Jos kuitenkin on mahdollista, että tavarat päätyvätkin lopulta muihin maihin, todistusten puuttuminen voi aiheuttaa ongelmia yrityksellesi ja asiakkaillesi.

Tavaran alkuperää voidaan joutua selvittelemään esimerkiksi silloin, kun valmistettavia tavaroita viedään kolmansiin maihin. Valmistajille asetetut vaatimukset voivat muuttua hyvinkin nopeasti. Tästä esimerkkinä vaikkapa venäläinen rauta ja teräs, joita koskevat pakotteet saatettiin voimaan pikavauhtia. Vaikka ongelmia ei vielä olisikaan, se ei tarkoita, etteikö niitä voisi tulla myöhemmin. Tuotteita, jotka eivät ole todistetusti etuuskohtelun piirissä, kohdellaan viennissä kolmansista maista peräisin olevina tuotteina.

Etuuskohteluun oikeuttavan alkuperätodistuksen hankkiminen jälkikäteen on pitkä ja monimutkainen prosessi, ja erittäin todennäköisesti tuomittu epäonnistumaan varsinkin, jos toimittaja on välissä vaihtunut, tai jos todistuksen tarvitsemia lähetyksiä on paljon.

Alkuperäpaperit kannattaa siksi pitää kunnossa myös jatkossa riippumatta siitä, koskeeko Sveitsin päätös tuontitullien poistamisesta myös omaa yritystäsi. Tämä voi myöhemmin säästää odottamattomilta kuluilta ja ongelmilta. Jos et ole täysin varma, jäävätkö tuotteesi Sveitsiin, etuuskohteluun oikeuttavien alkuperäasiakirjojen pyytämistä kannattaa jatkaa normaaliin tapaan.

Customs Support on täällä sinua varten

Tulliselvitystiimimme ja eri puolilla Eurooppaa toimivat konsulttimme pitävät yrityksesi turvassa ylimääräisiltä yllätyksiltä ja katsovat, että kaikki tapahtuu voimassa olevien säännösten mukaisesti. Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä, miten voimme olla avuksi.