Hiilirajamekanismi (CBAM) ja tullaus

Mitä EU:n uusi ilmastopoliittinen väline tarkoittaa omalle yrityksellesi?
Kuva
A plant within a light bulp emerging from ground

Euroopan Unioni on sitoutunut olemaan hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Päästöjen vähentäminen koskee myös kolmansista maista tuotavia tavaroita. Tässä artikkelissa kerromme, mitä EU:n uusi hiilirajamekanismi tarkoittaa ja miten se toimii.

Hiilirajamekanismi (CBAM) – mikä se on?

Hiilirajamekanismi, englanniksi Carbon Border Adjustment Mechanism eli CBAM, on instrumentti, jolla EU haluaa ehkäistä niin kutsuttua hiilivuotoa. Termillä tarkoitetaan tilannetta, jossa teollisuuslaitosten päästöjä ”ulkoistetaan” EU:n ulkopuolelle maihin, joissa päästörajoitukset ovat löyhempiä.

Vaikka EU pystyy sääntelemään tullialueen sisällä toimivien valmistajien päästöjä, maahantuojat ovat voineet luovuttaa vapaaseen liikkeeseen samankaltaisia tuotteita, joita EU:n ilmastosäännökset eivät koske. Tämä on johtanut tilanteisiin, joissa yritykset ovat siirtäneet tuotantoaan ulkomaille välttyäkseen EU:n päästökauppajärjestelmän aiheuttamilta maksuilta.

Uudella mekanismillaan EU haluaa vähentää hiilidioksidipäästöjä asettamalla tietyille tullialueen ulkopuolelta tuleville tuotteille samansuuruisen maksun kuin mikä niihin kohdistuisi EU:n päästökaupan seurauksena.

Uuden järjestelmän myötä niin kutsuttuja CBAM-tavaroita maahantuovat yritykset velvoitetaan kompensoimaan valmistuksen aiheuttamat päästöt vihreän kehityksen ohjelman mukaisesti ja näin tukemaan EU:ta sen ilmastopyrkimyksissä.

Hiilimaksun suuruus määräytyy kyseistä tuotetta koskevien EU:n päästökauppajärjestelmän (ETS) päästöoikeuksien perusteella. Sitten, kun hiilirajamekanismi on otettu kokonaisuudessaan käyttöön, sen odotetaan kattavan vähintään puolet päästökauppajärjestelmän piiriin kuuluvien hyödykkeiden päästöistä.

Mitä tuotteita hiilirajamekanismi koskee?

Hiilirajamekanismin piiriin tullaan ottamaan lisää tuotteita sitä mukaan, kun järjestelmän testaus ja käyttöönotto etenevät, ja EU:n päästökauppajärjestelmään kuuluneet maksuttomat päästöoikeudet vähitellen lakkautetaan.

Aluksi järjestelmä koskee tiettyjä seuraaviin ryhmiin kuuluvia tuotteita:

  • sementti
  • rauta- ja terästavarat
  • lannoitteet
  • alumiinitavarat
  • sähkö
  • vety
  • kemikaalit

Mekanismi ei koske seuraavia:

  • lähetykset, joiden arvo on enintään 150 euroa
  • henkilökohtaisissa matkatavaroissa tuotavat CBAM-tavarat, joiden yhteenlaskettu arvo on enintään 150 euroa
  • sotilaallisen toiminnan yhteydessä siirrettävät tai käytettävät tavarat

Jos yrityksesi tuo hiilirajamekanismin alaisia tuotteita Euroopan unioniin, suosittelemme varaamaan ajan konsultiltamme. Hän opastaa päästöjen raportoinnissa ja kertoo pitääkö tuontiasiakirjoihin ehkä tehdä muutoksia.

Hiilirajamekanismi otetaan käyttöön vaiheittain

Siirtymäaika

Hiilirajamekanismin ensimmäinen vaihe alkoi 1.10.2023 ja se päättyy 31.12.2025. Tämän siirtymäkauden aikana maahantuojat antavat komissiolle raportin kunkin vuosineljänneksen aikana maahantuomistaan CBAM-tavaroista. Raportti sisältää seuraavat tiedot:

  • tuontitavaran määrä
  • tavaran suorat ja epäsuorat päästöt
  • mahdollinen alkuperämaassa maksettu hiilen hinta
  • hinnasta mahdollisesti saadut kompensaatiot

Ensimmäisten raporttien eräpäivä oli 31.1.2024.

Siirtymäajan jälkeen

1.1.2026 alkaen maahantuojan on ostettava tuomiensa tuotteiden päästöjä vastaava määrä maksullisia CBAM-todistuksia. Lisäksi maahantuojan on toimitettava komissiolle vuosi-ilmoitus joko suoraan tai valtuuttamansa CBAM-edustajan kautta.

Ensimmäinen ilmoitus on tehtävä 31.5.2027 mennessä, eikä sitä voi antaa ilman Tullilta saatua valtuutetun CBAM-ilmoittajan lupaa.

Miten mekanismi vaikuttaa hintoihin?

Hiilirajamekanismi nostaa hintoja niiden tuotteiden osalta, jotka eivät täytä EU:n päästöstandardeja. Lisäksi raporttien laadinta tietää yrityksille hallinnollisia kuluja.

Jos tuote ei täytä CBAM-vaatimuksia, päästöjen kompensointi alkuperämaassa tai CBAM-todistusten hankkiminen tulee todennäköisesti aiheuttamaan lisäkustannuksia. Toisaalta uudistus koskee kaikkia alan toimijoita, eli kaikki ovat samassa veneessä. Hyötyjiin lukeutuvat puolestaan ne maahantuojat, joiden tuotteisiin sitoutuneet päästöt ovat jo valmiiksi alhaisella tasolla.

Tullikonsulttimme neuvovat mielellään tuotteiden ja niiden toimittajien CBAM-evaluoinnissa.

CBAM-lainsäädännön valmistelu on yhä kesken

Hiilirajamekanismin lopullisia asetuksia ja säännöksiä työstetään edelleen. Mekanismi on osa Fit for 55-lakipakettia, jonka tavoitteena on vähentää EU-alueella tuotettuja kasvihuonekaasupäästöjä 55 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Hiilirajamekanismin toimeenpanoa koskevan laki on tullut voimaan 1.1.2024. Ensimmäisten CBAM-raporttien eräpäivä oli 31.1.2024, joten niitä koskeva raportointikausi alkoi ennen lain hyväksymistä.

Vaikuttaako hiilirajamekanismi yrityksesi toimintaan?

Hiilirajamekanismi vaikuttaa tuotantoketjuihin tarttumalla tuotteiden aiheuttamiin päästöihin ja tuomalla EU:n ilmastotavoitteet yhä kiinteämmäksi osaksi tullitoimintaa. Jos tarvitset apua hiilirajamekanismiin tai muihin ympäristöasetuksiin valmistautumisessa, ota yhteyttäMe autamme mielellämme.